PTSD – En krigsveteran fortæller

En krigsveteran fortæller:

”Jeg var soldat under krigen i Bosnien i 90’erne. I løbet af krigen havde jeg bl.a. trådt på en landmine og mistet 3 tæer.
Siden denne og andre krigsoplevelser blev jeg plaget af en række PTSDsymptomer,:
Jeg sov dårligt, drømte ubehagelige ting – mareridt.
Jeg var konstant meget træt
Jeg blev nemt vred, overreagerede pga. ingenting, og jeg kunne ikke styre mig.
Jeg havde svært ved at føle noget for nogen.
Disse ting har påvirket både mig og min familie meget i det daglige. Dog har jeg af forskellige grunde ikke modtaget nogen behandling af nogen art I de mellemliggende år.
Her i sommer blev jeg gjort opmærksom på tilbuddet om gratis behandling til krigsveteraner med PTSD på www.friforPTSD.dk. Og da jeg læste, at der ikke var nogen former for medicin involveret – piller og den slags – blev jeg meget interesseret og tænkte, om ikke jeg skulle prøve det. Jeg læste på hjemmesiden om forskellige behandlere i Svendborg. Og jeg valgte Inger Kruchov, som har mange års erfaring.
Nu har jeg modtaget 5 behandlinger med tankefeltterapi. Inger startede med at fortælle mig om, hvad hun ville gøre. Det var en behandlingsform, jeg ikke kendte til i forvejen. Og efter de første 5 minutter med tankefeltterapi, hvor Inger bankede let på mig, mens vi talte sammen om mine oplevelser, tænkte jeg, at dette her da vist var for enkelt til, at det kunne virke. Men jeg besluttede mig dog til at fortsætte. Og efter at vi i terapien havde været igennem én af de traumatiske situationer fra krigen, mærkede jeg, at spændingerne i kroppen over det, jeg havde oplevet, var væk. Og jeg var ikke længere i tvivl om, at her var hjælp at hente. Man glemmer ikke oplevelsen. Men ubehaget i kroppen forsvinder.
Og nu 5 sessioner senere, hvor vi har arbejdet med alle de traumer, der pressede sig på, er jeg begyndt at sove bedre om natten. Jeg har ikke længere de tilbagevendende mareridt. Og det betyder, at jeg ikke længere er så træt som tidligere. Og jeg er blevet bedre til at kontrollere min vrede og mig selv. Forleden fik jeg f.eks. et ubehageligt og fejlagtigt brev fra skattevæsnet. Tidligere ville det omgående have fået mig op i det røde felt. Men nu reagerede jeg bare ved at tænke, at jeg hellere måtte gå ned og tale med nogen nede på skattekontoret. Jeg er begyndt at mærke mine følelser igen. Og jeg mærker i det hele taget, at der er sket et eller andet med mig.
Samtidig med at jeg har modtaget behandlingerne hos Inger, har hun også lært mig, hvordan jeg kan behandle mig selv, så jeg har fået nogle værktøjer med mig, som jeg kan bruge i fremtiden. Og dukker der noget op, som jeg ikke selv kan takle, så ved jeg, hvor jeg kan finde hjælp.

Armin Doric, 35 år, krigsveteran